Köszöntő

Ha valaki arra adná a fejét, hogy Londonba jön, talán érdemes beleolvasnia ebbe a kis naplóba. Nem szándékozom napi frissítésre -nem volt naplóm ezelőtt sem-, de igyekszem minnél több hasznos tudnivalóval szolgálni, ami esetleg segíthet még otthon tisztába tenni a halomnyi információt, mely fellelhető a Neten, vagy hallomásból származik. Üdvözlet minden idetérőnek, olvasónak, vagy csak kívancsiskodónak! Előre szólok: Csak saját felelőségre fogyasztandó!

Friss topikok

  • dioptria: Olvasva ezt a blogot igen dicséretesnek tartom, és egy komoly mankó azoknak akik megcélozzák ezt a... (2010.05.26. 00:57) Az angol nyelv. Jó vele tisztában lenni...
  • LukeL_Reloaded: Köszönöm a dícséretet. Igazad van, ez már fősuli utáni történet. Fősuli közben nyelvtanulás címm... (2007.12.03. 21:50) És mi lesz az evéssel?
  • portuguese (törölt): HUSI NEKED VISSZA KELL JONNOD EWS TANARNAK KELL ALLNOD, ELMIONDHATATLANUL JOL ES ELVEZETTEL ADOD E... (2007.04.19. 06:31) Munkakeresés

Linkblog

HTML

És mi lesz az evéssel?

2007.04.29. 21:41 | LukeL_Reloaded | 4 komment

Vannak ugye a nemrég megszigorított "reptéri csomagra vonatkozó szabályok", így már csak ezért sem tanácsolnám, hogy jelentős mennyiségű otthoni kolbászt, pálinkát, és szalonnát csomagoltass a rokonsággal. A konzerveknek sem volna sok értelme - felejtsd el -, csak a hasznos helyet, és súlyt foglalná el a sokkalta szükségesebb holmik elől. (Max. 10kg a kézitáska, és 20kg a feladott poggyász.)

Egy a lényeg: van ideát mit enni, és nem igaz - azaz helyesbítek -, csak részben igaz az az állítás, hogy drága Londonban az élet.

- Igaz akkor, ha csak napokra érkezel, és a "gyors szállás" és "gyors kaja" vagy étterem jöhet szóba, esetleg egy kocsmába való látogatással egybekötve. Így drága. Nagyon.

- Olcsó akkor, ha hajlandó vagy használni a lábaidat, és a két kezedet. Nevezetesen ha elmész a "szupermárketbe" vagy a közeli pakisztáni vagy sri lanka-i üzletébe (este 10ig is nyitva vannak), és a szállásodon készítesz belőle étket magadnak.

Egy ideig - mint mindenki -  számolgatni fogod Te is, hogy mennyi is az magyar pénzbe'. De hidd el nekem, mihelyt meglesz az első fizetésed, ahhoz igazítod majd a bevásárlást. (Kettőnkre egy szép nagy szatyor élelmiszer amiből két napig is kihúzzuk, 10 font alatt van.)

Sok-sok alapvető élelem olcsóbb! mint otthon: tej, kenyér, felvágottak, tojás, étolaj, margarin, sajt. Minden csak attól függ hol veszed, és milyen minőséget vagy hajlandó fogyasztani. A minőség alatt viszont egészen mást értenek. Mi rendszeres vásárlói lettünk a legközelebbi Lidl-nek. (Odahaza nem szívesen léptem át a küszöbét sem, amikor mégis rákényszerültem, a zöldségespult alján már szabad szemmel láthatóak voltak a biológiai lebomlás különféle fázisai.) Gondolom az anyacég közelsége miatt (német vagy osztrák?) néhány magyar termék megtalálható. A Paprika nevű fűszerszóró Kalocsa büszkeségének illatát és ízét hordozza, van igazán jó minőségű kolbász is, és Szerencsről is láttam már itt terméket.

A logó tahát ne tévesszen meg, csak a név ugyanaz. Így van ez a Tesco esetében is. A kínálat a hazai közép-felső szintről mászik egyre felfelé, ahogy egyre nevesebb a cég amelyben jársz. Az elitet célzók közé tartozik inkább a Sainsbury's, és a Marks and Spencer - a teljesség igénye nélkül. Példaként: csak olyan alma lehet a pulton ami darabonként címkézett, nincs megnyomódva, nincs semmi külsérelmi nyom, mert ha mégis lenne, akkor jön egy alkalmazott (ez neki a munkája), és viszi a megsemmisítőbe. (A pazarló minőségbiztosítás gyöngyszeme, da hát mindent a vásárlóért.) Mi - és gondolom egy jó ideig Te is -, nem ezt a vásárlói réteget erősítjük. Ha megfelel a háromféle méretű paradicsom, friss zöldáru, négyféle burgonya, csomagolt saláták, csomagolt húsáruk, akkor üdvözöllek a Lidl vagy a Tesco vásárlói között. 40 dkg-os vákuumcsomagolt kiszerelésben olyan felvágottak, amelyek hazai viszonyok között 1000 forintra rúgnának (vagy több) itt 1.39 fontba kerülnek. Húsokból nem láttam olyat, amelyen nyoma volt zsírnak, a csontos kiszerelés itt ismeretlen. Ha az kell, külön kell kérned a húsboltban. Ennyiféle zöldséget és fűszerféleséget mint amennyit itt a különféle nációk felvonultatnak, még életemben nem láttam. Ismeretlen alakú, színű, és illatú - néha szagú - mindenfélék. (Itt sikerült megértenem, hogy a Jamie Oliver - tudod azaz angol szakácsgyerek - miért is mondja oly könnyedén, hogy ugorjunk le egy kevés "friss ezmegazért" a sarki fűszereshez.)

Ezek után nehezen megy elmesélni, hogy tulajdonképp Mi vagyunk odahaza Közép-Kelet-Európa zöldséges kertje, ha Hollandia a virágos... A javunkra legyen mondva, olyan finom piros-dús-leves paradicsomot mint a Mienk, nem tudnak összehozni a szigeten, és a TVpaprikájuk sem az igazi.

Címkék: alapvető élelmiszerek reptéri szabályok konzerv

A bejegyzés trackback címe:

https://lukel.blog.hu/api/trackback/id/tr5665062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gyurmo 2007.08.26. 10:19:51

Szia!

Nagyon jó a blog, gratula hozzá!
Fog folytatódni?

Üdv

LukeL_Reloaded 2007.08.26. 13:27:06

Folytatódni fog hamarosan, mihelyt jobban nekiállok végre, és szakítok rá időt. Örülök, hogy tetszik.

Van még a www.londoni.blog.hu című blogom is, ami szintén olvasásra lehet érdemes. Kicsit más megközelítésben, de az is Londonról.

Üdv. LukeL

Tanus 2007.11.27. 23:37:29

Szia,
tényleg jó az oldal, és tetszik a stílusod. Amiket írtál azokból az jött le, hogy leginkább ez a kezdő "londani élet" már fősuli után van. Vagy tévedek? Mit tudsz mondani azoknak akik halasztani szeretnének? Esetleg Au pair? Megköszönném, hogyha írnál egy mailt ezekről bővebben, hogy mit tanácsolsz!
eirador@freemail.hu

Előre is köszönöm!

LukeL_Reloaded 2007.12.03. 21:50:15

Köszönöm a dícséretet.

Igazad van, ez már fősuli utáni történet. Fősuli közben nyelvtanulás címmel is érdemes lehet kijönni, de a kezdés költségei ugyanannyira megterhelik a családi kasszát majd. Így inkább tanácsolnám a nyelviskolát odahaza. Ha a szabadságvágy, és az önállóság az ok, akkor érdemes nekifutni. Sajnos az Au Pair-ről nem sokkal tudok többet, mint amikor kijöttünk. Kétféléről hallottam.

1. A szorosan értelmezett gyerek-felvigyázó az tényleg diákoknak való, főleg lányt várnak, közepes angollal. A pénz tényleg kikapcsolódásra elég csak, de ugye itt a szállás és étkezés megoldott.

2. A másik ág, a gyerek kísérő, mama kisegítő. Közepes vagy jobb angol elvárt, nincs bentlakás, jó a fizetés (én 7-8 font per óráról hallottam). Gyerekek összekészítése, iskolába/oviba kísérése, főzés, takarítás, ha van baba annak ellátása és "levegőztetése" (séta és csevegés a játszótéren a sorstársakkal). Főleg Észak-Északnyugat Londonban elterjedtebb (módosabb családoknál).

Halasztani, - ha én Te lennék - lehet szakmai okokból, és visszatérni a saját területeden szerzett angliai tapasztalattal, és már esetleg otthonról levajazni valami nagyon kezdő segéd, vagy asszisztensi állást. Sok időt megtakaríthatsz, a szülőknek meg sok aggodalmat és "dellá"-t.

Van mit hazavinni, a pénzen kívül is, de ha csak az angolod fejlesztése a cél.....gondolkodj, és tégy mellé még valami elérendő célt. Mellettem sokan halasztottak anno, és nagyon ki lehet esni mókuskerékből. Készülj fel rá, hogy fel kell majd eleveníteni azt is amit tudtál már.

Jó gondolkodást, helyes döntést, sok sikert!

Üdv. LukeL
süti beállítások módosítása