Köszöntő

Ha valaki arra adná a fejét, hogy Londonba jön, talán érdemes beleolvasnia ebbe a kis naplóba. Nem szándékozom napi frissítésre -nem volt naplóm ezelőtt sem-, de igyekszem minnél több hasznos tudnivalóval szolgálni, ami esetleg segíthet még otthon tisztába tenni a halomnyi információt, mely fellelhető a Neten, vagy hallomásból származik. Üdvözlet minden idetérőnek, olvasónak, vagy csak kívancsiskodónak! Előre szólok: Csak saját felelőségre fogyasztandó!

Friss topikok

  • dioptria: Olvasva ezt a blogot igen dicséretesnek tartom, és egy komoly mankó azoknak akik megcélozzák ezt a... (2010.05.26. 00:57) Az angol nyelv. Jó vele tisztában lenni...
  • LukeL_Reloaded: Köszönöm a dícséretet. Igazad van, ez már fősuli utáni történet. Fősuli közben nyelvtanulás címm... (2007.12.03. 21:50) És mi lesz az evéssel?
  • portuguese (törölt): HUSI NEKED VISSZA KELL JONNOD EWS TANARNAK KELL ALLNOD, ELMIONDHATATLANUL JOL ES ELVEZETTEL ADOD E... (2007.04.19. 06:31) Munkakeresés

Linkblog

HTML

És mi lesz az evéssel?

2007.04.29. 21:41 | LukeL_Reloaded | 4 komment

Vannak ugye a nemrég megszigorított "reptéri csomagra vonatkozó szabályok", így már csak ezért sem tanácsolnám, hogy jelentős mennyiségű otthoni kolbászt, pálinkát, és szalonnát csomagoltass a rokonsággal. A konzerveknek sem volna sok értelme - felejtsd el -, csak a hasznos helyet, és súlyt foglalná el a sokkalta szükségesebb holmik elől. (Max. 10kg a kézitáska, és 20kg a feladott poggyász.)

Egy a lényeg: van ideát mit enni, és nem igaz - azaz helyesbítek -, csak részben igaz az az állítás, hogy drága Londonban az élet.

- Igaz akkor, ha csak napokra érkezel, és a "gyors szállás" és "gyors kaja" vagy étterem jöhet szóba, esetleg egy kocsmába való látogatással egybekötve. Így drága. Nagyon.

- Olcsó akkor, ha hajlandó vagy használni a lábaidat, és a két kezedet. Nevezetesen ha elmész a "szupermárketbe" vagy a közeli pakisztáni vagy sri lanka-i üzletébe (este 10ig is nyitva vannak), és a szállásodon készítesz belőle étket magadnak.

Egy ideig - mint mindenki -  számolgatni fogod Te is, hogy mennyi is az magyar pénzbe'. De hidd el nekem, mihelyt meglesz az első fizetésed, ahhoz igazítod majd a bevásárlást. (Kettőnkre egy szép nagy szatyor élelmiszer amiből két napig is kihúzzuk, 10 font alatt van.)

Sok-sok alapvető élelem olcsóbb! mint otthon: tej, kenyér, felvágottak, tojás, étolaj, margarin, sajt. Minden csak attól függ hol veszed, és milyen minőséget vagy hajlandó fogyasztani. A minőség alatt viszont egészen mást értenek. Mi rendszeres vásárlói lettünk a legközelebbi Lidl-nek. (Odahaza nem szívesen léptem át a küszöbét sem, amikor mégis rákényszerültem, a zöldségespult alján már szabad szemmel láthatóak voltak a biológiai lebomlás különféle fázisai.) Gondolom az anyacég közelsége miatt (német vagy osztrák?) néhány magyar termék megtalálható. A Paprika nevű fűszerszóró Kalocsa büszkeségének illatát és ízét hordozza, van igazán jó minőségű kolbász is, és Szerencsről is láttam már itt terméket.

A logó tahát ne tévesszen meg, csak a név ugyanaz. Így van ez a Tesco esetében is. A kínálat a hazai közép-felső szintről mászik egyre felfelé, ahogy egyre nevesebb a cég amelyben jársz. Az elitet célzók közé tartozik inkább a Sainsbury's, és a Marks and Spencer - a teljesség igénye nélkül. Példaként: csak olyan alma lehet a pulton ami darabonként címkézett, nincs megnyomódva, nincs semmi külsérelmi nyom, mert ha mégis lenne, akkor jön egy alkalmazott (ez neki a munkája), és viszi a megsemmisítőbe. (A pazarló minőségbiztosítás gyöngyszeme, da hát mindent a vásárlóért.) Mi - és gondolom egy jó ideig Te is -, nem ezt a vásárlói réteget erősítjük. Ha megfelel a háromféle méretű paradicsom, friss zöldáru, négyféle burgonya, csomagolt saláták, csomagolt húsáruk, akkor üdvözöllek a Lidl vagy a Tesco vásárlói között. 40 dkg-os vákuumcsomagolt kiszerelésben olyan felvágottak, amelyek hazai viszonyok között 1000 forintra rúgnának (vagy több) itt 1.39 fontba kerülnek. Húsokból nem láttam olyat, amelyen nyoma volt zsírnak, a csontos kiszerelés itt ismeretlen. Ha az kell, külön kell kérned a húsboltban. Ennyiféle zöldséget és fűszerféleséget mint amennyit itt a különféle nációk felvonultatnak, még életemben nem láttam. Ismeretlen alakú, színű, és illatú - néha szagú - mindenfélék. (Itt sikerült megértenem, hogy a Jamie Oliver - tudod azaz angol szakácsgyerek - miért is mondja oly könnyedén, hogy ugorjunk le egy kevés "friss ezmegazért" a sarki fűszereshez.)

Ezek után nehezen megy elmesélni, hogy tulajdonképp Mi vagyunk odahaza Közép-Kelet-Európa zöldséges kertje, ha Hollandia a virágos... A javunkra legyen mondva, olyan finom piros-dús-leves paradicsomot mint a Mienk, nem tudnak összehozni a szigeten, és a TVpaprikájuk sem az igazi.

Címkék: alapvető élelmiszerek reptéri szabályok konzerv

Munkakeresés

2007.03.27. 00:00 | LukeL_Reloaded | 3 komment

Ez az ittléted egyik legfontosabb állomása, amelynél cáfolhatod végre - vagy igazolhatod - a rosszalló megjegyzéseket, amik a kinti lehetőségeidről szóltak. Amit ajánlatos otthon hagynod, az az EGÓ-d. Majd növesztesz idekint másikat. A hazafiságodat nyugodtan és büszkén elhozhatod. Itt nem a lesajnált munkás leszel, hanem egy egyén aki hasznos munkát végez. - "Nem egy ingyenélő az elnéző és jóindulatú szociális ellátórendszerből."

- Nagyon elégedetlenek az angolok a maguk munkaképeseivel és lusta fiataljaival, az utóbbi idézet is többük véleményét tükrözi.

Egyéne válogatja ki mit nevez "alja" munkának, de könnyen előfordulhat, hogy az első angliai munkakörödről kevés említést teszel majd a memoárodban. De igazán megbecsülni azt, hogy milyen magasra érkeztél (sok-sok munka árán) majd csak akkor tudod, ha lelátsz az aljára. 

No lássunk akkor hát neki a munkakeresésnek:

1. A legelső kézenfekvő és gyors megoldás, az ingyenesen a szállásodra érkező helyi újságok adott rovata. Itt többnyire úgynevezett gyors munkához juthatsz, ami esetleg a következő hetet is jelentheti. Jellemzőek: Autómosás, takarítás, szórólap kihordás vagy osztogatás. Előnyei: gyors, nincs interjúzás, nem igényel tapasztaltságot.

2. A következő lehetőség az utcán hever. Lemész az utcára, és pár óra keringés után feltérképezed a lakókörnyezeted lehetőségeit. Itt Croydonban hamar üzletekbe, éttermekbe, zöldségesekbe, és netkávézókba botlik az ember. Légy figyelmes, és legyen pár CV a kezedben. Ha szerencsével jársz, az üzlet kirakatában - amelyik nem akart pénzért ügynökséghez fordulni, vagy csak a procedúrától kímélte meg magát (vagy a fizetés nem felel meg a nemzeti minimumnak) -, kint találod a jelenleg elérhető pozíciókat. Megjegyzendő: a legtöbb esetben a meggyőző fellépés, magabiztosság, és némi tapasztalat az adott területen sikert hozhat.

3. A rákövetkező lehetőség a kormányzat által fenntartott Munkaközpont (JobCentrePlus) hálózat igénybevétele. A hozzád legközelebb esőt kiválasztva besétálsz, és keresel egy szabad komputer terminált. A képzettségednek, vagy az elképzeléseidnek megfelelő munkaköröket bejelölve elindítasz egy keresést, és ha mindent jól csináltál egy halomnyi épp betöltetlen álláslehetőséget fogsz látni. (Ezek mindegyike természetesen az Interneten keresztül is elérhető.) Az összes általad lehívott keresést ki tudod a géppel nyomtattatni. Minden szolgáltatás ingyenes. A kapcsolatot vagy az ott szereplő telefonszámon veheted fel a hirdetővel, vagy a centerben dolgozó kapcsolattartóhoz kell fordulnod a kinyomtatott hírdetéssel. A központban - munkakeresési szándékkal - ingyenesen használható telefonok is a rendelkezésedre állnak.

A JobCentrePlus keresőmotorjának linkje, hogy lásd miről is van szó :
(http://www.jobcentreplus.gov.uk/Internet/setLocale.do?country=GB&language=en&page=/initialise.do)

4. Hogy minden szálat megmozgass a munka megtalálásának érdekében, a legjobb út természetesen, ha helyetted és a számodra keresnek, mások. Na ezek a munkaügynökségek. Kétféle létezik, és nem keverendők össze. Az egyikük ügynöki tevékenységet folytat (ügynökség), és a megbízója a cég, amely az állás betöltésére kerestet. A másik formáció a munkáltató ügynökség, amely a regisztrációdat követően megspórolja neked a további interjúk izgalmát.

(Hozzáteszem mindkettő ingyenes)

Munkáltató ügynökség: Heti vagy havi megbizásokra alkalmaz téged, mint kölcsönbe adhatő munkaerőt. Ekkor ő a munkáltatód, és akinél majd dolgozol, az az ő megrendelője. Ha elégedett a megrendelő az elvégzett munkáddal, akkor újabb hétre vagy hónapra igénybe veszi a szolgáltatásaidat. A fizetés ennél fogva változik. Heti vagy havi összegben kapod kézhez. A járulékok és adók ebből már levonásra kerültek. Gyors, megbízható, többnyire takarítás, pakolás, raktározás, csomagolás tahát könnyű vagy nehéz fizikai munkákban érdekelt, vagy idény jellegű feladatokban. De előfordulnak még ápolási, betegszállítói, és fuvarozói munkák is.

(Fontos! A regisztrációkor már meg kell lennie a saját angliai - tehát nem közös senkivel - bankszámládnak, önmagadat-, és a lakcímedet igazoló okirataidnak, és a National Insurance számodnak!)


Igazoló okiratok:

Önmagad igazolására az útlevelet mindenhol elfogadják, minden egyéb híresztelés ellenére a  magyar személyigazolvány használhatatlan e célra, sőt az E111-es kártya is

Ez azért tűnhet ördögi körnek az elején, mert ezek megszerzése 4-6 hétbe telik.

Felmerül tehát a kérdés:
- Addig éhenhalok?
- Nem, addig maradnak a fentebb említett lehetőségek.

Ügynökség: Az első körben regisztrál téged amennyiben lát benned esélyt arra, hogy valamely kliense álláskiírásának megfelelhetsz. Mint ilyenek, a kliensek elvárásaihoz igazodnak, így adott szakterületekre specifikusan léteznek külön ágaik.

Ilyenek páldaként: az egészségügyi szakterület, a jogi, az üzleti, a mérnöki, és a tudományos. Célszerű ezeket megcéloznod ha magabiztos tudással rendelkezel a szakmádban, és kellő önbizalommal bírsz. Mivel mindegyiknek más és más szintű és ajánlatú a felhozatala, érdemes egyszerre több vasat tartani a tűzbe, és utána válogatni a felajánlott interjú időpontokból.

Ne számíts arra, hogy az ügynökségen véget is ért az önmagad bemutatásának és fényezésének időszaka. Ha jól csinálod, csak utána kezdődik el. Általában egy állás betöltéséig több kört is futnak a jelöltek. Ez a minimum kettőtől indul, és a megcélzott állás fizetési volumenével, vagy az állás keresettségével egyenes arányban nő.:) Megéri a fáradozást, mert itt már nem a takarításról és heti fizetésről esik szó, hanem az éves minimum 25.000 fontról, plusz a prémiumról beszélgetnek.

Természetesen az ügynökségeken keresztül is megtalálhatóak az egyszerűbb állások, hisz a nagy cégek és szállodák a takarításra és a menedzseri pozíciókhoz egyaránt az ügynökséghez fordulnak. Tehát a szállodás munkáknál számíthatsz arra, hogy a recepciótól egy ügynökség címét kapod majd.

Hogy nézne már ki, ha kiplakátolnák...

5. És még akkor utolsóként maradt a direkt megkeresés módszere ugyebár, amit már otthonról is meg lehet kezdeni ha az ember fia - vagy lánya - oly céltudatos, hogy tudja hova, és milyen pozícióba szeretne majd idekint elhelyezkedni. Ez a módszer is működőképes, hisz párom ezt a módját választotta a munkakeresésnek, és sikerrel járt. Tudta milyen szakterületre kíván jönni, megtudta milyen szervezetek foglalkoznak itt ilyennel, és nem adta fel addig, míg egy-két interjú időpontja nem lett. Azt hozzá kell tegyem, hogy a sikeres interjú még nem jelenti azt, hogy a következő héten munkába tudsz állni. A komolyabb állások betöltéséhez is elengedhetetlen a saját bankszámla, a National Insurance (Társadalom Biztosítás) kártya, lakóhely igazolás.

Fogalmak

Igazoló okiratok:

Önmagad igazolására az útlevelet mindenhol elfogadják, minden egyéb híresztelés ellenére a magyar személyigazolvány, lakcímkártya, jogosítvány használhatatlan e célra, sőt az E111-es kártya is. A későbbiekben minden ilyen célra az angol jogosítvány a használatos, amennyiben honosítod a meglévő magyart 70 font körüli összegért.

Lakcím igazolása a Proof of address nevű irattal történik amely számlanyitáskor is elengedhetetlen. Ilyet kiállíthat akitől a szállást bérled, és ezt ki kell egészíteni még egy a szállásodról hozott bármilyen nemű befizetett közüzemi számlával amely az adott címre szól. Ezt kérd el kölcsönbe a szállásadódtól.

A National Insurance szám, és kártya: A national insurance az itteni társadalom biztosítás. A számot hamarabb kézhez kapod (postán keresztül) mint a kártyát, de ez is minimum 2 hét. Időpont kérés telefonon keresztül is lehetséges a területi JobCentre-t hívva. A megjelenés időpontjáról postán kapsz majd kiértesítést. Itt el kell mondanod, hogy nem 2 hónapra jöttél, dolgozni szándékozol, és a jelen pillanatban is munkát keresel. Ennek igazolására a fentebb leírt JobCentrePlus-ban kinyomtatott állásajánlatok jó bizonyítékok. De ha egy vagy több munkainterjúra van meghívód, azt feltétlenül mutasd be. Nem szőrözősek, bármi megteszi ami igazolja, hogy próbálkoztál, idővel befizető leszel a rendszerbe, és nem a szocrendszer megcsapolásáért vagy az országban.

Sok sikert!

Címkék: munka jobcentreplus ügynökségek útlevél national insurance

Az angol Curriculum Vitae

2007.03.26. 23:58 | LukeL_Reloaded | Szólj hozzá!

Természetesen fontos, hogy milyen készségeket, tudást, és tapasztalatot szereztél odahaza, és idővel talán bizonyíthatod is a rátermettségedet a szakmádban. De meglehet, előbb meg kell barátkoznod azzal a gondolattal, hogy mint minden ország (ahogy a miénk is tenné valószínűleg) így Anglia is, a saját oktatási és képzési rendszere szerint méricskéli a munkára jelentkezőket. A mi rendszerünk csak nemrégen lett ugyebár EU-konform (Bologna-i folyamat néven ismerős is talán), így okozhat némi problémát a felsőfokú szakképzettség elismertetése. A legtöbb - felsőfokú végzettséget is igénylő - komolyabb helyre épp ezért is talán, meg persze önvédelemből, minimum 6 hónapos ezt megelőző angliai munkavállalás meglétéhez kötik a jeletkezést.

A lehetőségek egy része a kiérkezésedkor igencsak fátyolos ködbe burkolózik, még akkor is ha magasan kvalifikált vagy, és a nyelv sem okoz akkora problémát. Jó felkészülni, és maximum kellemesen csalódni jelen esetben. A legfontosabb még odahaza összeszedni amit csak tudsz az ezidáig végzett összes munkádról, munkahelyeidről (kontakt személyek elérhetőségeit, referenciákat, ajánlóleveleket), és az iskoláidról szóló iratokat. Ha frissen végzett vagy, jól jöhet egy-két magas tudományos fokozattal rendelkező oktatód ajánlása. (Fontos! Ezeknek a hitelesített angol fordítása.)

A CV formai megjelenéséről.

Felejtsd el a szép fotót..
...amit direkt ezért készíttettél és..
...amin egyébként is oly jól nézel ki.
Tudom, tudom.
Szomorú, de itt nem játszik. Ha benne hagyod a CV-ben, akkor az a szemétben köthet ki. Nincs ilyen jellegű pozitív elbírálás. Ennek ellenére fontos, hogy ne elhanyagolt külsővel jelenj meg interjúzni, mert az ápoltság viszont mindenhol elvárt. (Meg a magyarokra sem hozhatsz szégyent ugye.) Az önéletrajz hossza ne haladja meg a 2 oldalt. Kerüld a cirádás betütípusokat. Fontos a forma, de a tartalom a lényeg. Az iskolákat, és munkahelyeket a legutóbbival kezd és szépen lefelé jöhet a többi. Mettől - meddig az angol dátumformátum szerint (NN/HH/ÉÉ). Milyen iskola, milyen szakma, milyen szint vagy fokozat. Értelemszerűen a munkahelyeket is hasonlóképp. Milyen beosztásban, milyen feladatkört láttál el. Nem kell túlszínezni.

De inkább lásd a (szerkesztett) példámat alább:

.................................

A TE NEVED

Address: Már értelemszerűen az itteni szállásod címe, postcode-al együtt
Telephone: Angol telefonszám (az első dolgok egyike amire szükséged van, költsége 5 font)
E-mail: ...ne a szexneked.hu-s címedet


PERSONAL PROFILE:


I am a responsible, reliable and hardworking individual who is flexible to adapt to multicultural environment as well as able to learn new skills easily and effectively. I have a good knowledge and interest in customer service and have a friendly personality. I am dependable and disciplined. I always aim to working towards high standards and keeping deadlines. I am an active team player as well as able to work alone use own initiatives. I offer loyalty and commitment.


KEY SKILLS:


IT literate (Microsoft package, Photoshop graphics)
Driving license B category (Hungarian)
Language skills: English, Hungarian
Punctual, accurate, alert and have an eye for detail
High numeric skills, and exactitude
Experienced in cash handling, till operating


WORK EXPERIENCE:


Summer of 2006:  xxxxxxx, HUNGARY
Print preparatory and graphical editor
Duties: prepare the copies for print, usually re-editing with PhotoShop (clear some inconvenient details), cutting, printing, photocopying, bill handling.

Summer of 2005:  xxxxxxx, HUNGARY
Room attendant and receptionist
Duties: general housekeeping, porter, runner, telephone operating, welcoming guests, bill and money handling.
   
Summers of 1993 – 2003:  xxxxxxx, HUNGARY
Teacher assistant
Duties: Taking care of children aged 10-14, event organization, supervising sport activities, general housekeeping of living area.
     
1998 –1999: xxxxxxx, HUNGARY
Sales assistant, clerk
Duties: Customer service, manage of renting, cash handling, floor supervision, stock control, stock order.

1996 –1997: xxxxxxx, HUNGARY
Helpdesk operator
Duties: Advising people to operate with computers and using their 
Internet connection, customer service


EDUCATION AND TRAINING:


2002 –2006
Teacher of engineering
2002 –2006
Urban engineer, City engineer
1993 –1998
Land surveyor - technician


HOBBIES AND INTEREST:


I like being in the nature, do sport activities such as swimming. I like listening music, and playing on my acoustic guitar. I also like going to theatre and museums. In my free time I make logos and other graphical themes on my computer, and read a lot. 

...............................

Érdemes belőle pár példányt mindig magadnál tartani, de ne nyomtass túl sokat mert lehet, hogy kárba vész. Csak halkan súgom: eljöhet az a pillanat amikor változtatásokat szeretnél eszközölni rajta, mert..
...valami kimaradt ami fontos.

Hja kéremszépen, a feledékenység! :) Nagy a csalódottság amikor az ember tudja, hogy tudna valamit csinálni, de még soha nem csinálta papíron.

Sokaktól hallottam már idekint: "Ahány jelentkezés, annyi szerkesztés a CVn."

Ez még elnézhető, ha az illető tisztességgel bizonyítja a későbbiekben, hogy igyekszik is, és tudja is már. No de a számvitellel, mérnöki tapasztalatokkal, vagy urambocsá' egészségügyi jártassággal tessék ám csínján bánni! ,)
· 1 trackback

Címkék: tartalom forma curriculum vitae

A második legfontosabb: A szállás

2007.03.25. 21:24 | LukeL_Reloaded | Szólj hozzá!

Nos, az első ami szóba kerül ha összefutsz egy hazádbélivel, hogy kinél sikerült intézned a szállásodat. (Velem már sokadszorra fordul elő.) Egy nevet gyakorta emlegetnek, akinél már sokan jártak, és akinél sokan megjárták. Most sem akarok köntörfalazni így megnevezem (de megemlítendő nem az egyetlen itt Londonban): Encinek hívják a leányzót, és saját honlappal is rendelkezik. Ez itt nem a reklám helye, de nem nehéz rátalálni.

De. Sokan vannak - és remélem jóval többen - akik segítőkészek, és nem céljuk a honfitárs "lehúzása", átverése. Gyakorta a szállás mellett munkát is tudnak biztosítani, ami itt főnyeremény. Továbbá, sokban megkönnyítheti a dolgodat - főleg ha még nem bírsz a nyelvvel - egy magyar lakóközösség a lakáson belül.

A legfontosabb az, hogy minden esetben próbálj biztosítékot szerezni arra, hogy nem a híd alatt kötsz ki. Nehéz feladat. Telefonon sok mindent le lehet szűrni a kiadó hozzáállásáról, ne félj használni MSN Messengert, vagy Skype-ot a cél érdekében. Sajnos már a fénykép sem elég, mert vagy nem az szerepel a képen ami kiadó, vagy "épp nincsen róla friss képem" a válasz. Pár közeli-dátumos kép megteszi, de kell mellé egy darab bizalom így is.

(Előre fizetni otthonról?! Egy angol mobilkártya 5 font. Mi van, ha addig él csak a szám amíg a fizetés részleteit lebeszélitek? Ezt tartsd észben!)

A problémás az egészben az, hogy mint mindenhol, a szállásodért előre le kell tenni általában egy havi kauciót (itt deposit-nak hívják) + 2 hetet, vagy egy hónap bérletet.

Mivel tanáccsal szeretnék szolgálni, a leginkább a www.gumtree.com-ot - London legnagyobb online hirdetési site-ját - tudom ajánlani. De érdemes lehet még szétnézni (ha mindenképp pár honfitárssal akarnád megosztani a hétköznapokat) az iWiW-en is. (Várost váltasz, és az londoni aprók között keresgélhetsz.) Nekem/nekünk a gumtree-n sikerült találnunk, méghozzá úgy, hogy pár napunk maradt az indulásig. Én nagyon nem szerettem volna előre pénzt átutalni egy látatlan szállásért (és ott volt még az időhiány is), így címlistát készítettünk, érkeztünk, megnéztünk, beköltöztünk.

Ajánlatom:

1. Készíts Te is egy címlistát a szóbajöhető szobákról - lehetőleg az indulás előtt pár nappal, vagy max. egy héttel.

2. Foglalj jegyet online az EasyBus-ra így 6 fontból megúszod a repteret a Baker Street-ig. NE FELEJTSD EL KINYOMTATNI A FOGLALÁST! (http://www.easybus.co.uk/booking/EBUSBook.asp)

3. Menj fel az alábbi honlapra és tervezd meg hová akarsz eljutni: (http://journeyplanner.tfl.gov.uk/user/XSLT_TRIP_REQUEST2?language=en)
Részesítsd előnyben a buszt, mindjárt meglátod miért...

4. Amikor kiérkeztél cuccolj be egy csomagmegőrzőbe. Tegyél egy-két napi váltás ruhaneműt a hátitatyódba, végy egy napijegyet (£3.50 csak buszokra jó, de a legolcsóbb így) és egy térképet (£5.50). Irány az EasyBus, az bevisz a Citybe! Hajrá.

Nem babra megy a játék, súlyos összegekről van szó! Jó átlag egy kétágyas szobáért (bútorral, számlákkal) 90-120 font/hét. A mienk £119 a számlákkal, adóval (citizen tax) és a 8Mbit-es Wifi-vel együtt. Az egyágyas szoba ára ennek átlagban 60-70%-a.

Lehet kalkulálni: Egy havi kaució £480 (ezt akkor kapod vissza, ha a szerződésnek megfelelően egy hónappal a majdani kiköltözésed előtt bejelented a szándékot, és nem okoztál maradandó kárt a bérleményben) + egy hónap előre, az további £480. Szép kis summa. Érdemes azzal számolnod még, hogy az első két hónapod többnyire munkakereséssel telik majd, így máris 3 X 480 fontnál tartunk.

Kezd el felkészíteni a családot - vagy bárki is légyen majd aki a kezdetekben segít anyagilag -, hogy a hamubansült pogácsa igen drága lesz az elején. A fejenkénti 4-500ezer forint itt a kezdéshez elég, és akkor még messze nem élsz nagylábon. Nincs Meki, nincs BKing. (Belerokkannának odahaza, hisz £2.10 egy burger!)

Címkék: szállás átverés easybus szoba árak gumtree deposit

Az angol nyelv. Jó vele tisztában lenni...

2007.03.24. 21:48 | LukeL_Reloaded | 2 komment

Üdvözlet idetérő!

Ezek az első sorok amiket "blogpapírra" vetek jobbára azért, hogy ha valakinek szándékában áll kijönni és próbára tenni önmagát, annak némi információval szolgálhassak.
Tudom, tudom. Vannak már információk bőven a neten és többnyire segítségedre is lehetnek, ha sikerül eligazodni bennük. (Nekem is sok volt belőlük az induláskor, és sokat kellett rajtuk farigcsálni, míg itt leírhatóvá váltak.)

Az első kérdés ami nem lesz új - és a barátok vagy rokonok részéről is bizonyára elhangzott már:

- Hogy állsz az angollal?

Mi erre a Te válaszod?

"Hááát, nem tudnak majd eladni..."
vagy "Elboldogulok, hisz több évig tanultam."
vagy esetleg ez: "A filmekben elhangzottak 40%-át általában megértem."

Nos ha a fentiek valamelyike -vagy valami nagyon hasonló (így voltam én is)-, akkor most szólnék, fuss neki mégegyszer. Idekint kénytelen bevallani az ember. Másrészt hamar ki is derül:). A több évig tanulás nem egyenlő azzal, hogy több évig tanítottak, és próbálták a fejedbe verni ingyé. Nem kellett egy apró erőfeszítést sem tenni érte, kvázi, sokszor hasztalan. Még indulás előtt nézd át! Nyelvtan, igeidők, szokványos mondatok, bemutatkozás, stb. (Hozd el magaddal a nagy szótárat, nyelvkönyvedet ha kell. Kiküldeni igen fájdalmas anyagilag.)

Ténylegesen a szókincsed a lényeg, de ez mindaddig elég csak egy alapszintű nyelvtannal karöltve, amíg Te akarod megértetni magad. (Én abban a tévhitben voltam, hogy majd én értek, és önmagam kifejezése lesz a problémásabb.) Valójában ők próbálnak majd megérteni Téged, és az általuk mondottak okozhatnak több problémát. Ennek több oka is lehet. Egyrészt a különféle nációk (kínai, pakisztáni, indiai) együttéléséből fakadóan nagyon sokféle akcentussal találkozik az itt élő, és megszokja, hogy értelmezzen. Másrészről viszont amikor mond valamit, akkor már ő várja el - joggal -, hogy Te értelmezz. Ehhez nagyon sokféle kifejezésnek kell, hogy a birtokában légy.

Ugye ismerős a szitu, amikor egyre hangosabban ismétel valaki egy mondatot a Balaton partján? Sokszor hiszi a beszélő fél, hogy a hangerőben van a hiba, és nem fogalmazza át a mondandóját. Ez itt sincsen másképp. A második után, már elég ciki újra elmondatni.

Ahhoz, hogy munkát vállalhass, elengedhetetlen tehát valamilyen szintű angollal bírnod. Ne álmodozz! A takarításhoz is elvárják, hogy az utasításokat megértsd. Ha ebben akarod elsőként kipróbálni magad, akkor hamar sajátítsd el a tisztítószerek, takarítási módok, és eszközök neveit, és még otthon próbálj meg (leigazolható!) tapasztalatot szerezni ebben a foglalkozási körben. A leigazolhatót nem viccből írtam ám. Mindenről szeretnek itt visszaigazolást látni papíron. (Ha kell és fontosnak érzik, oda is telefonálnak a kontaktnak akit megadtál.)

A másik mód. Nem akarok sejtetni, így leírom: Ha úgy érzed takarítottál már, és tudod is melyik végét kell a felmosónak a vödörbe mártani akkor a CV-be ne felejtsd el megemlíteni, hogy Te ebben már hónapokat, sőt éveket eltöltöttél. Ha közben épp az egyetemi éveidet tapostad, akkor is.

...a szabadidődben mindig egy kicsit elugrottál takarítgatni. Érted!?:)

(A CVről, a munkavállalásról és a munkaügynökségekről bővebben maj' egy későbbi bejegyzésben írok.)

No. Azért nem kell betojni!
Az a szint ami itt már elég az életben maradáshoz, viszonylag gyorsan elérhető. Otthon sok nyelviskola szívesen áll majd a rendelkezésedre. Ha tudod finanszírozni az ittlétedet, akkor itt is kaphatsz jóféle nyelvoktatást angolul. Ingyenes minden EUpolgárnak.

Azoknak, akik a fentieket nem vették magukra, hisz tényleg jó az angoljuk:
Először is gratulálok, nem volt hiába a magán nyelvtanár, vagy az önszorgalom, vagy van sikeres nyelvoktatás a közép- és felsőoktatásban. Mind1 is. Mindenesetre, nyitva vannak a munkaerőpiac kapui idekint a számodra. Onnantól már csak azon múlik milyen piacképes a diplomád, elismerik-e, mekkora benne a tapasztalatod, milyen az ön-menedzsmented (de csúnyán néz ki ez a kifejezés így).

Folyt. köv.

Címkék: bevezető angol nyelv