Köszöntő

Ha valaki arra adná a fejét, hogy Londonba jön, talán érdemes beleolvasnia ebbe a kis naplóba. Nem szándékozom napi frissítésre -nem volt naplóm ezelőtt sem-, de igyekszem minnél több hasznos tudnivalóval szolgálni, ami esetleg segíthet még otthon tisztába tenni a halomnyi információt, mely fellelhető a Neten, vagy hallomásból származik. Üdvözlet minden idetérőnek, olvasónak, vagy csak kívancsiskodónak! Előre szólok: Csak saját felelőségre fogyasztandó!

Friss topikok

  • dioptria: Olvasva ezt a blogot igen dicséretesnek tartom, és egy komoly mankó azoknak akik megcélozzák ezt a... (2010.05.26. 00:57) Az angol nyelv. Jó vele tisztában lenni...
  • LukeL_Reloaded: Köszönöm a dícséretet. Igazad van, ez már fősuli utáni történet. Fősuli közben nyelvtanulás címm... (2007.12.03. 21:50) És mi lesz az evéssel?
  • portuguese (törölt): HUSI NEKED VISSZA KELL JONNOD EWS TANARNAK KELL ALLNOD, ELMIONDHATATLANUL JOL ES ELVEZETTEL ADOD E... (2007.04.19. 06:31) Munkakeresés

Linkblog

HTML

Munkakeresés

2007.03.27. 00:00 | LukeL_Reloaded | 3 komment

Ez az ittléted egyik legfontosabb állomása, amelynél cáfolhatod végre - vagy igazolhatod - a rosszalló megjegyzéseket, amik a kinti lehetőségeidről szóltak. Amit ajánlatos otthon hagynod, az az EGÓ-d. Majd növesztesz idekint másikat. A hazafiságodat nyugodtan és büszkén elhozhatod. Itt nem a lesajnált munkás leszel, hanem egy egyén aki hasznos munkát végez. - "Nem egy ingyenélő az elnéző és jóindulatú szociális ellátórendszerből."

- Nagyon elégedetlenek az angolok a maguk munkaképeseivel és lusta fiataljaival, az utóbbi idézet is többük véleményét tükrözi.

Egyéne válogatja ki mit nevez "alja" munkának, de könnyen előfordulhat, hogy az első angliai munkakörödről kevés említést teszel majd a memoárodban. De igazán megbecsülni azt, hogy milyen magasra érkeztél (sok-sok munka árán) majd csak akkor tudod, ha lelátsz az aljára. 

No lássunk akkor hát neki a munkakeresésnek:

1. A legelső kézenfekvő és gyors megoldás, az ingyenesen a szállásodra érkező helyi újságok adott rovata. Itt többnyire úgynevezett gyors munkához juthatsz, ami esetleg a következő hetet is jelentheti. Jellemzőek: Autómosás, takarítás, szórólap kihordás vagy osztogatás. Előnyei: gyors, nincs interjúzás, nem igényel tapasztaltságot.

2. A következő lehetőség az utcán hever. Lemész az utcára, és pár óra keringés után feltérképezed a lakókörnyezeted lehetőségeit. Itt Croydonban hamar üzletekbe, éttermekbe, zöldségesekbe, és netkávézókba botlik az ember. Légy figyelmes, és legyen pár CV a kezedben. Ha szerencsével jársz, az üzlet kirakatában - amelyik nem akart pénzért ügynökséghez fordulni, vagy csak a procedúrától kímélte meg magát (vagy a fizetés nem felel meg a nemzeti minimumnak) -, kint találod a jelenleg elérhető pozíciókat. Megjegyzendő: a legtöbb esetben a meggyőző fellépés, magabiztosság, és némi tapasztalat az adott területen sikert hozhat.

3. A rákövetkező lehetőség a kormányzat által fenntartott Munkaközpont (JobCentrePlus) hálózat igénybevétele. A hozzád legközelebb esőt kiválasztva besétálsz, és keresel egy szabad komputer terminált. A képzettségednek, vagy az elképzeléseidnek megfelelő munkaköröket bejelölve elindítasz egy keresést, és ha mindent jól csináltál egy halomnyi épp betöltetlen álláslehetőséget fogsz látni. (Ezek mindegyike természetesen az Interneten keresztül is elérhető.) Az összes általad lehívott keresést ki tudod a géppel nyomtattatni. Minden szolgáltatás ingyenes. A kapcsolatot vagy az ott szereplő telefonszámon veheted fel a hirdetővel, vagy a centerben dolgozó kapcsolattartóhoz kell fordulnod a kinyomtatott hírdetéssel. A központban - munkakeresési szándékkal - ingyenesen használható telefonok is a rendelkezésedre állnak.

A JobCentrePlus keresőmotorjának linkje, hogy lásd miről is van szó :
(http://www.jobcentreplus.gov.uk/Internet/setLocale.do?country=GB&language=en&page=/initialise.do)

4. Hogy minden szálat megmozgass a munka megtalálásának érdekében, a legjobb út természetesen, ha helyetted és a számodra keresnek, mások. Na ezek a munkaügynökségek. Kétféle létezik, és nem keverendők össze. Az egyikük ügynöki tevékenységet folytat (ügynökség), és a megbízója a cég, amely az állás betöltésére kerestet. A másik formáció a munkáltató ügynökség, amely a regisztrációdat követően megspórolja neked a további interjúk izgalmát.

(Hozzáteszem mindkettő ingyenes)

Munkáltató ügynökség: Heti vagy havi megbizásokra alkalmaz téged, mint kölcsönbe adhatő munkaerőt. Ekkor ő a munkáltatód, és akinél majd dolgozol, az az ő megrendelője. Ha elégedett a megrendelő az elvégzett munkáddal, akkor újabb hétre vagy hónapra igénybe veszi a szolgáltatásaidat. A fizetés ennél fogva változik. Heti vagy havi összegben kapod kézhez. A járulékok és adók ebből már levonásra kerültek. Gyors, megbízható, többnyire takarítás, pakolás, raktározás, csomagolás tahát könnyű vagy nehéz fizikai munkákban érdekelt, vagy idény jellegű feladatokban. De előfordulnak még ápolási, betegszállítói, és fuvarozói munkák is.

(Fontos! A regisztrációkor már meg kell lennie a saját angliai - tehát nem közös senkivel - bankszámládnak, önmagadat-, és a lakcímedet igazoló okirataidnak, és a National Insurance számodnak!)


Igazoló okiratok:

Önmagad igazolására az útlevelet mindenhol elfogadják, minden egyéb híresztelés ellenére a  magyar személyigazolvány használhatatlan e célra, sőt az E111-es kártya is

Ez azért tűnhet ördögi körnek az elején, mert ezek megszerzése 4-6 hétbe telik.

Felmerül tehát a kérdés:
- Addig éhenhalok?
- Nem, addig maradnak a fentebb említett lehetőségek.

Ügynökség: Az első körben regisztrál téged amennyiben lát benned esélyt arra, hogy valamely kliense álláskiírásának megfelelhetsz. Mint ilyenek, a kliensek elvárásaihoz igazodnak, így adott szakterületekre specifikusan léteznek külön ágaik.

Ilyenek páldaként: az egészségügyi szakterület, a jogi, az üzleti, a mérnöki, és a tudományos. Célszerű ezeket megcéloznod ha magabiztos tudással rendelkezel a szakmádban, és kellő önbizalommal bírsz. Mivel mindegyiknek más és más szintű és ajánlatú a felhozatala, érdemes egyszerre több vasat tartani a tűzbe, és utána válogatni a felajánlott interjú időpontokból.

Ne számíts arra, hogy az ügynökségen véget is ért az önmagad bemutatásának és fényezésének időszaka. Ha jól csinálod, csak utána kezdődik el. Általában egy állás betöltéséig több kört is futnak a jelöltek. Ez a minimum kettőtől indul, és a megcélzott állás fizetési volumenével, vagy az állás keresettségével egyenes arányban nő.:) Megéri a fáradozást, mert itt már nem a takarításról és heti fizetésről esik szó, hanem az éves minimum 25.000 fontról, plusz a prémiumról beszélgetnek.

Természetesen az ügynökségeken keresztül is megtalálhatóak az egyszerűbb állások, hisz a nagy cégek és szállodák a takarításra és a menedzseri pozíciókhoz egyaránt az ügynökséghez fordulnak. Tehát a szállodás munkáknál számíthatsz arra, hogy a recepciótól egy ügynökség címét kapod majd.

Hogy nézne már ki, ha kiplakátolnák...

5. És még akkor utolsóként maradt a direkt megkeresés módszere ugyebár, amit már otthonról is meg lehet kezdeni ha az ember fia - vagy lánya - oly céltudatos, hogy tudja hova, és milyen pozícióba szeretne majd idekint elhelyezkedni. Ez a módszer is működőképes, hisz párom ezt a módját választotta a munkakeresésnek, és sikerrel járt. Tudta milyen szakterületre kíván jönni, megtudta milyen szervezetek foglalkoznak itt ilyennel, és nem adta fel addig, míg egy-két interjú időpontja nem lett. Azt hozzá kell tegyem, hogy a sikeres interjú még nem jelenti azt, hogy a következő héten munkába tudsz állni. A komolyabb állások betöltéséhez is elengedhetetlen a saját bankszámla, a National Insurance (Társadalom Biztosítás) kártya, lakóhely igazolás.

Fogalmak

Igazoló okiratok:

Önmagad igazolására az útlevelet mindenhol elfogadják, minden egyéb híresztelés ellenére a magyar személyigazolvány, lakcímkártya, jogosítvány használhatatlan e célra, sőt az E111-es kártya is. A későbbiekben minden ilyen célra az angol jogosítvány a használatos, amennyiben honosítod a meglévő magyart 70 font körüli összegért.

Lakcím igazolása a Proof of address nevű irattal történik amely számlanyitáskor is elengedhetetlen. Ilyet kiállíthat akitől a szállást bérled, és ezt ki kell egészíteni még egy a szállásodról hozott bármilyen nemű befizetett közüzemi számlával amely az adott címre szól. Ezt kérd el kölcsönbe a szállásadódtól.

A National Insurance szám, és kártya: A national insurance az itteni társadalom biztosítás. A számot hamarabb kézhez kapod (postán keresztül) mint a kártyát, de ez is minimum 2 hét. Időpont kérés telefonon keresztül is lehetséges a területi JobCentre-t hívva. A megjelenés időpontjáról postán kapsz majd kiértesítést. Itt el kell mondanod, hogy nem 2 hónapra jöttél, dolgozni szándékozol, és a jelen pillanatban is munkát keresel. Ennek igazolására a fentebb leírt JobCentrePlus-ban kinyomtatott állásajánlatok jó bizonyítékok. De ha egy vagy több munkainterjúra van meghívód, azt feltétlenül mutasd be. Nem szőrözősek, bármi megteszi ami igazolja, hogy próbálkoztál, idővel befizető leszel a rendszerbe, és nem a szocrendszer megcsapolásáért vagy az országban.

Sok sikert!
· 2 trackback

Címkék: munka jobcentreplus ügynökségek útlevél national insurance

A bejegyzés trackback címe:

https://lukel.blog.hu/api/trackback/id/tr9652850

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: More inspiring ideas 2018.04.03. 15:45:57

Roblox game card pins - nyujybh

Trackback: Gucci Heels 2018.03.22. 07:35:03

powered by smf 2.0 tax preparation fee - Dangers of splitting adderall xr capsules

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csibike 2007.04.10. 21:08:29

no comment.most kezdem olvasni.puszik nektek családom.

csibike 2007.04.10. 21:23:39

gratula uncsi.érthető a dolog nagyon.pedig én nem vok egy iq bajnok:)de tényleg jol leirtad.

portuguese (törölt) 2007.04.19. 06:31:56

HUSI NEKED VISSZA KELL JONNOD EWS TANARNAK KELL ALLNOD, ELMIONDHATATLANUL JOL ES ELVEZETTEL ADOD ELO EZEKET AZUNAL,AS DOLGOKAT IS:)))

Na meg egy kicsit maradjatok,de ne sokaig.:)))

sok puszat kuld Enci:)))
süti beállítások módosítása